Nieuwbouw - Ontdek het nieuwbouwaanbod

Terug naar Project

Gezinswoning type Hoogsteen

SCHOOLSTRAAT in EEN, DRENTHE

In het Drentse dorp Een (iets meer dan 800 inwoners) mag je meegenieten van een unieke combinatie van goed wonen, dorpssfeer en veel natuurschoon in de omgeving. Er worden 3 woningtypen gebouwd, gezinswoningen, starterswoningen en seniorenwoningen allen in een kleinschalig buurtje met binnentuin. Maak de optelsom: een energiezuinige en duurzame nieuwbouwwoning in een kleine gemeenschap met veel saamhorigheid. Plus natuurschoon in alle windrichtingen en in alle soorten: onder andere het intieme beekdal van de Drentsche Aa of Grote Diep, de oude veenkoloniën en het uitgestrekte Drents-Friese Wold, één van de grootste natuurgebieden van het land.

Heerlijk wonen waar je nog de ruimte hebt.
Aan de rand van het dorp (in het kalme Een woon je bijna altijd aan de rand van het dorp) stond vroeger de oude dorpsschool, aan de Schoolstraat. Die heeft plaatsgemaakt voor een mooi, kleinschalig nieuwbouwproject, niks groots, harmonieus passend bij de schaal van Een. Twee bescheiden blokken, met in totaal 12 woningen, ruim opgezet aan een eigen binnentuin, ontworpen door een tuinarchitect. Misschien wel de ideale woonomgeving: altijd buiten, overal de ruimte, op maar een paar kilometer van alle voorzieningen (bakker, supermarkt, restaurantjes en terrassen) in brinkdorp Norg, om de hoek drie steden.

Het dorp Een ligt in de dunbevolkte, groene driehoek tussen Assen, Drachten en Groningen. Op een paar kilometer van Norg en de grens met Friesland bij Haulerwijk. De ‘bebouwde kom’ van Een (ooit drie losse kernen) is klein. Nog binnen de gemeentegrenzen ligt aan de noordkant het streekje Amerika, met recreatiemeer Ronostrand en landgoed Drentse Vennen. Welke kant je ook op wandelt of fietst vanuit Een, je mag rekenen op stilte en veel, heel veel natuurschoon. Ook nog eens behoorlijk afwisselend. De enorm uitgestrekte landerijen en kanalen van de oude Veenkoloniën, met stukken bos en mooie lanen, het ruige moerasland van vogelparadijs Fochteloërveen in het zuiden, het hele Drents-Friese Wold met al zijn paden en picknickplekken, heide en oeroud agrarisch landschap bij Norg en Roden, het unieke beekdal van de Drentsche Aa of Grote Diep.

Bereikbaarheid.
Een ligt ongeveer halverwege de A7 bij Drachten (24 km, oprit naar Heerenveen-Zwolle-Emmeloord-Amsterdam of naar het oosten Groningen-Duitsland) en de A28 bij Vries en Tynaarlo (15 km, oprit naar Assen, Zwolle, Groningen en verder). Helemaal niet ver weg: de provinciale weg N373 Assen-Norg-Langelo-Roden-Peize-Eelde-Groningen. Een eindje naar het westen de N381 Drachten-Oosterwolde-Appelscha.
Er zijn goede busverbindingen vanuit Norg (5 km). Tegelijk is dat misschien wel het mooiste van kiezen voor ‘buiten wonen’ in landelijk Een: altijd lekker ver weg van drukte, lawaai en druk verkeer. ’s Avonds in de tuin is het stil.

DE WONINGEN – Hoogsteen, Venema en Willemse

Je hebt in de Schoolstraat de keuze uit 3 typen woningen, verdeeld over twee kleinschalige blokken, haaks op elkaar aan een binnentuin. Aan het eind van de tuin parkeerplaatsen.
De woningen staan op de plek van de voormalige dorpsschool. Dat zie je nog een klein beetje terug in het speelse ontwerp van de architect: de raampartijen met een knipoog naar leslokalen, net als bij de oude school een langgerekt bouwvolume met een hoger deel en een lager deel. Goed voor het buurtgevoel: de woningen voor senioren, starters en gezinnen kijken allemaal uit op dezelfde, gezamenlijke tuin. Geen onderscheid in bouwstijl en kleurgebruik (frisgroene voordeuren en kozijnen), wel in indeling en aantal slaapkamers.
Leuk om te weten: de drie woningtypen zijn genoemd naar drie voormalige onderwijzers uit de prille begintijd van de school: Hoogsteen, Venema en Willemse.

De centrale binnentuin
Waar ooit kinderen speelden op het schoolplein, ligt nu een grote, gezamenlijke binnentuin. Bijna een klein parkje. Smaakvol aangelegd door landschapsarchitect Wilfried Reuvers van Bureau voor Groene Ruimtes. Daar zijn ze gespecialiseerd in idyllische, natuurlijk ogende tuinen, waar ook vogels, vlinders en insecten zich thuis voelen. Ook bijzonder: het groenplan is uitgevoerd met hulp van de enthousiaste hoveniers van Groenzorg Norg. Dat is een zorginstelling in buurdorp Norg, waar mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking onder begeleiding aan het werk gaan, onder andere als tuinman.

De 4 gezinswoningen type Hoogsteen
In het hogere deel van het woonblok: een huis met ruimte voor het hele gezin. Drie slaapkamers en een badkamer op de eerste verdieping, plus een handige zolderverdieping met mogelijkheden, 16 m2 groot. Ook op de zolderverdieping: een ruime techniekruimte, deels te gebruiken als berging. De indeling op de begane grond: bovengemiddeld grote woonkamer/keuken van 38 m2.

De duurzame voorzieningen waar je op kunt rekenen in alle woningen aan de Schoolstraat in Een: gasloos, zonnepanelen, warmtepomp, vloerverwarming, uitstekende isolatie en ventilatie. Onderhoudsarme kunststof kozijnen. Samen goed voor de strenge eisen van het BENG-predicaat. BENG staat voor ‘bijna energie neutraal gebouw’.

Waarom nieuwbouw zoveel voordelen heeft boven bestaande gebouwen
Je bespaart aanzienlijk op je energielasten. Dankzij betere isolatie (muren, buitengevels, dak, HR+ glas) en een veel efficiënter, eigentijds systeem voor warm water en verwarming. Bovendien woon je duurzamer: de aannemer let op hergebruik van bouwmaterialen (circulair bouwen), je hebt als bewoner geen fossiele energiebronnen meer nodig (gasloos), zonnepanelen zorgen voor duurzaam opgewekte elektriciteit om te koken (inductie) en voor de verlichting. Om al die gemakken en besparingen in een bestaand huis in te bouwen of aan te leggen, kost veel tijd en geld. Met een nieuwbouwwoning ben je, zonder de extra moeite – en niet te vergeten de overlast van langdurige verbouwingen – direct klaar voor de toekomst.


Kenmerken:
- Alle voordelen van wonen in een rustig dorp met veel saamhorigheid, waar je je buren nog kent
- Eensgezind door elkaar heen aan dezelfde binnentuin: 5 starterswoningen, 3 seniorenwoning, 4 gezinswoningen
- Prachtige natuurgebieden in alle windrichtingen heel dichtbij
- Rustig wonen aan een fraaie, aangelegde binnentuin met wandelpad
- Kinderen kunnen veilig buiten spelen
- Kleinschalig: geen standaard nieuwbouwwijk, slechts 12 woningen in twee blokken
- Complete badkamer inclusief sanitair en tegelwerk
- Gebouwd voor de toekomst: duurzaam, energiezuinig, onderhoudsvriendelijk
- Fraaie bouwmaterialen en kleurgebruik, een speels ontwerp dat doet denken aan de oude dorpsschool
- Strategisch gelegen in het kalme, groene hart van de driehoek Assen-Drachten-Groningen
- Alle vrij op naamprijzen van de woningen blijven binnen de grens van NHG (Nationale Hypotheek Garantie)

Kenmerken

Algemeen
Type Koopwoning
Eigendom n.v.t.
Prijs € 340.000,- tot € 365.000,-
Kavel 124 m2 tot 230 m2
Woonoppervlakte 119 m2 tot 122 m2
Inhoud 457 m3 tot 455 m3

Bouwnummers

Bouwnummer Prijs Kaveloppervlak Woonoppervlak Slaapkamer(s) Inhoud Status
1 € 365.000,- 230 m2 119 m2 3 455 m3 Te Koop
2 € 340.000,- 132 m2 122 m2 3 457 m3 Te Koop
8 € 365.000,- 198 m2 119 m2 3 455 m3 Koop in Optie
9 € 340.000,- 124 m2 122 m2 3 457 m3 Te Koop